Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (2024)

het idee van een marketing mix werd voor het eerst genoemd door E. Jerome McCarthy in zijn boek uit 1960 Basismarketing, een managementbenadering. McCarthy's marketing mix was beperkt tot product, prijs, plaats en promotie - ook wel bekend als de 4 P's van marketing. De 7 P's van marketing is een model waarin zeven elementen zijn verwerkt in het ideaal marketing mengen. Inderdaad, onderzoekers Mary Jo Bitner en Bernard H. Booms voegden nog drie elementen toe aan het oorspronkelijke model: mensen, processen en fysiek bewijs.

BestanddeelOmschrijving
DefinitieDe 7 P’s van Marketing is een alomvattend marketingraamwerk dat de traditionele 4 P’s (Product, Prijs, Plaats, Promotie) uitbreidt door er nog drie P’s aan toe te voegen: Mensen, Processen en Fysiek Bewijs. Het wordt gebruikt om marketingstrategieën te plannen en uit te voeren en ervoor te zorgen dat alle elementen aansluiten bij de behoeften van de klant en de marktdynamiek.
ProductProduct verwijst naar het materiële of immateriële aanbod dat een bedrijf biedt om aan de behoeften van de klant te voldoen. Het omvat functies, ontwerp, kwaliteit, branding en verpakking. Het begrijpen van de unieke verkoopargumenten (USP's) en voordelen van het product is essentieel voor effectieve marketing.
PrijsPrijs omvat de kosten die klanten betalen voor het product of de dienst. Prijsstrategieën moeten rekening houden met factoren als productiekosten, prijzen van concurrenten, marktvraag en waargenomen waarde. Prijsbeslissingen hebben invloed op de winstgevendheid, marktpositionering en klantpercepties.
Plaats (distributie)Plaats omvat de distributie en beschikbaarheid van het product voor klanten. Het omvat kanaalselectie, logistiek, voorraadbeheer en locatiestrategieën. Ervoor zorgen dat het product toegankelijk is waar en wanneer klanten dat willen, is van cruciaal belang voor marktsucces.
PromotiePromotie omvat alle activiteiten die bedoeld zijn om het product bij de doelgroep te communiceren en te promoten. Het omvat reclame, public relations, verkooppromoties, sociale media, contentmarketing en andere promotietactieken. Effectieve promotie creëert bewustzijn, interesse en verlangen bij klanten.
MensenMensen benadrukken de rol van werknemers, klantenservice en interacties bij het leveren van een positieve klantervaring. Getraind en gemotiveerd personeel kan de klanttevredenheid aanzienlijk beïnvloeden en het imago en de reputatie van het merk beïnvloeden.
processenProcessen verwijzen naar de procedures, systemen en workflows die betrokken zijn bij het leveren van het product of de dienst. Efficiënte en goed ontworpen processen kunnen de klantervaring verbeteren, de kosten verlagen en de consistentie in de levering van producten en diensten garanderen.
Fysiek bewijsFysiek bewijs heeft betrekking op de tastbare elementen die het dienstverleningsproces ondersteunen. Het omvat aspecten als de fysieke omgeving, verpakking, bewegwijzering, branding en alle visuele of zintuiglijke signalen die de kwaliteit en waarde van het product/dienst versterken.
MarktonderzoekHet uitvoeren van marktonderzoek is essentieel om de behoeften, voorkeuren en het gedrag van klanten te begrijpen. Het helpt bij het identificeren van kansen, markttrends en concurrentie-inzichten, waardoor weloverwogen beslissingen voor alle P's mogelijk worden gemaakt.
SegmentatieMarktsegmentatie houdt in dat de doelmarkt wordt verdeeld in kleinere, hom*ogene groepen op basis van demografische gegevens, psychografische gegevens of gedrag. Hiermee kunnen bedrijven hun marketingmix effectief afstemmen op verschillende klantsegmenten.
IntegratieHet integreren van de 7 P’s zorgt ervoor dat alle marketingelementen naadloos samenwerken om een ​​samenhangende en impactvolle strategie te creëren. Integratie zorgt ervoor dat elk aspect aansluit bij de algemene marketingdoelstellingen en een uniforme merkboodschap oplevert.
Statistieken en analyseHet meten en analyseren van de prestaties van elke P is cruciaal voor het beoordelen van de marketingeffectiviteit. Key performance indicators (KPI's) met betrekking tot verkoop, klanttevredenheid, conversiepercentages en marktaandeel helpen bij het evalueren en optimaliseren van marketinginspanningen.
MaatwerkBij maatwerk gaat het om het aanpassen van de marketingmix om tegemoet te komen aan specifieke klantsegmenten of regio’s. Het erkent dat verschillende doelgroepen unieke voorkeuren en behoeften kunnen hebben, waardoor op maat gemaakte marketingstrategieën en -tactieken nodig zijn.
Voordelen:– Uitgebreide benadering van marketingstrategie. – Verbeterde klanttevredenheid en loyaliteit. – Betere afstemming op de marktdynamiek en klantbehoeften. – Concurrentievoordeel door differentiatie. – Verbeterde communicatie en consistentie in merkboodschappen.
Nadelen– Complexiteit bij het beheren van meerdere Ps. – Vereist substantieel onderzoek en data-analyse. – Mogelijkheid tot hogere operationele kosten door maatwerk. – Het garanderen van consistentie tussen alle P’s kan een uitdaging zijn. – Mogelijk niet geschikt voor alle soorten bedrijven of industrieën.
ToepassingenDe 7 P’s van Marketing zijn van toepassing op een breed scala aan industrieën, waaronder detailhandel, horeca, gezondheidszorg, diensten en meer. Het is vooral nuttig wanneer bedrijven een holistische en klantgerichte marketingstrategie willen creëren die rekening houdt met alle aspecten van de marketingmix.

Inhoudsopgave

De 7 P's van marketing begrijpen

De 4 P's van marketing zijn ontstaan ​​in een tijd waarin bedrijven eerder producten dan diensten verkochten.

Bovendien werd de rol van klantenservice in branding minder goed begrepen.

Toen het zakelijke landschap begon te evolueren, begonnen de onderzoekers Mary Jo Bitner en Bernard H.

Booms voegde nog drie elementen toe aan het oorspronkelijke model: mensen, processen en fysiek bewijs.

Hoewel ingesteld in 1981, zijn de 7 P's van marketing wordt nog steeds veel onderwezen vandaag.

Bedrijven gebruiken het model om problemen te beoordelen en te definiëren die waarschijnlijk van invloed zijn op de marketing van hun producten en diensten.

Door dit te doen, zijn ze beter in staat om te voldoen aan de behoeften en wensen van klanten in hun doelmarkt.

De 7 P's van marketing

Laten we nu elk van de zeven elementen in meer detail bekijken:

Product

Het product moet vooral aan zijn verwachtingen voldoen.

Doet het wat de klant wil?

Product marketing moet rekening houden met de voordelen die klanten zullen ontvangen bij het kopen van goederen of diensten.

Deze zijn meestal gekoppeld aan functies zoals ontwerp, kwaliteit, garantie en accessoires.

Prijs

De marketing Het team moet ook vaststellen hoeveel de doelgroep bereid is ergens voor te betalen.

Tegelijkertijd moeten ze ook gevoelig zijn voor bedrijfswinstmarges, overheadkosten en andere bijbehorende kosten.

Kortingen en seizoensgebonden prijzen kunnen klanten aantrekken en behouden.

plaats

Het product moet daar staan ​​waar de consument het het gemakkelijkst kan kopen.

Dit kan in een fysieke winkel zijn, maar ook online.

Promotie

Dit omvat reclame, direct marketing, in-store acties, en natuurlijk digitaal marketing in al zijn vormen en vormen.

Het begrijpen van kooppatronen van consumenten en hen in de juiste fase van hun koopcyclus targeten, is van het grootste belang.

Fysiek bewijs

Dit neemt twee vormen aan.

De eerste is fysiek bewijs dat er een transactie heeft plaatsgevonden en kan bonnen, facturen, verpakkingen en posttracking-informatie bevatten.

De tweede vorm van fysiek bewijs verwijst naar de branding waarmee een consument waarschijnlijk zal communiceren vaardigheden een aankoop doen.

Dit omvat websites, logo's, het hoofdkantoor van het bedrijf, accounts op sociale media en visitekaartjes.

Mensen

Wie zijn degenen die direct of indirect betrokken zijn bij de verkoop van het product of de dienst?

Hierbij is het belangrijk te beseffen dat een merk maar zo goed is als de mensen die het verkopen.

Medewerkers moeten voldoende zijn opgeleid. Vertegenwoordigers van de klantenservice moeten bijvoorbeeld een zekere mate van empathie voor anderen tonen.

Leidinggevend personeel moet visionairs zijn die het bedrijf vooruit helpen met respect voor haar waarden.

Proces

Dit verwijst naar het proces van het leveren van een product of dienst.

Voor consumenten beschrijft het hoe gemakkelijk het is om zaken te doen met een bedrijf.

Naadloze leveringsprocessen besparen tijd en geld voor het bedrijf. Als een hoog serviceniveau kan worden gehandhaafd, bouwt dit ook merkloyaliteit op.

7 P's van marketingvoorbeelden

Laten we nu een meer uitgebreide blik werpen op twee 7 P's van marketing casestudies voor Tesla en McDonald's.

Tesla Casestudy over 7Ps marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (1)

Product

Iedereen kent het assortiment elektrische voertuigen van Tesla, maar het bedrijf verkoopt ook producten voor het opwekken en opslaan van energie die duurzaam en schaalbaar zijn.

Deze omvatten zonne-infrastructuur voor residentiële en commerciële doeleinden, oplossingen voor energieopslag, batterijen en andere gerelateerde producten.

Tesla's EV's zijn een klasse apart en domineren de industrie op het gebied van kwaliteit, productesthetiek, functies en duurzaamheid.

plaats

De manier waarop Tesla zijn voertuigen verkoopt, verschilt radicaal van bestaande modellen. Het bedrijf heeft geen dealers in de traditionele zin, maar maakt gebruik van winkels die vaak te vinden zijn in winkelcentra met druk voetverkeer.

Daar kan de consument meer over EV's leren en een idee krijgen van hoe het zou zijn om er een te bezitten.

Houd er rekening mee dat Tesla-voertuigen momenteel alleen online kunnen worden besteld. Brick-and-mortar-winkels kunnen de verkoop vergemakkelijken, maar een consument hoeft er geen te bezoeken voordat hij bestelt.

Prijs

Hoewel de prijs van een Model 3 lager is dan ooit, is Tesla's populairste voertuig nog steeds duurder dan vergelijkbare ICE-modellen van andere fabrikanten.

Terwijl het bedrijf blijft innoveren en de EV-revolutie plaats vindt, zal de prijs van Tesla's producten waarschijnlijk blijven dalen.

In tegenstelling tot de meeste andere autobedrijven, is de prijs die men op een Tesla-voertuig ziet, de prijs die men zou verwachten te betalen.

Er komen geen verborgen kosten bij en aangezien het personeel van de Tesla Store salarissen verdient, zijn er geen kortingen of agressieve tactieken die men normaal gesproken associeert met op commissie gebaseerde verkopers.

Promotie

Tesla heeft niet de neiging om traditionele advertentiekanalen zoals televisie, tijdschrift, radio of zelfs YouTube te gebruiken (althans niet rechtstreeks).

In plaats daarvan vertrouwt het bedrijf op een meesterlijke public relations strategie.

Dit is vooral duidelijk wanneer een nieuw model wordt uitgebracht, waarbij consumenten massaal naar sociale media stromen om testritten, voertuigtechnologie en verschillende andere geeky-onderwerpen te bespreken die niet veel lijken op een fan van Apple-smartphones.

Bovendien zijn veel consumenten er gewoon trots op Tesla-bezitters te zijn en voelen ze zich genoodzaakt om in een video met hun voertuigen te pronken.

Ook Elon Musk draagt ​​af en toe bij aan de promotie via de publiciteit die hij op Twitter trommelt.

Een tweet in 2018 bevatte een foto van een Tesla Roadster in een baan rond de aarde, bevestigd aan een van de Falcon-raketten van het bedrijf.

Fysiek bewijs

Naarmate de beweging achter elektrische voertuigen groeit, moet ook de infrastructuur van Tesla groeien.

Het mag geen verrassing zijn dat Tesla het grootste oplaadnetwerk ter wereld bezit en exploiteert met meer dan 35,000 zogenaamde "Superchargers" die een voertuig in 15 minuten kunnen opladen.

De eerder genoemde winkels van Tesla en zelfs de Model 3 vertegenwoordigen ook de zorgvuldig samengestelde branding, het logo en de klantervaring van het bedrijf.

Mensen

Elon Musk is ongetwijfeld het gezicht van het merk Tesla, maar veel mensen werken achter de schermen, van lopende bandpersoneel tot meer klantgerichte functies in Tesla Stores.

Medewerkers worden opgeleid bij Tesla START, een intensief programma van 14 tot 16 weken waarin ze technische expertise ontwikkelen via verschillende theoretische en praktische oefeningen.

Proces

Tesla besteedt meer middelen aan de productie van batterijen dan enige andere concurrent en, op een gegeven moment in 2018, produceerde 60% van alle EV-voertuigen over de hele wereld.

Deze toewijding betekent dat het bedrijf batterijen goedkoper kan produceren dan het zou kunnen door het uit te besteden aan een derde partij.

Zodra een consument zijn voertuig in ontvangst neemt, heeft Tesla ook gevestigde systemen om ervoor te zorgen dat ze het meeste uit hun aankoop halen.

Onderwerpen zijn onder meer het instellen van de Tesla-app, toegang tot het voertuig, het opladen van het voertuig, het leren van de verschillende eigen functies van het voertuig en aanvullende bronnen zoals videozelfstudies en live-educatiesessies.

McDonald's Casestudy over 7Ps marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (2)

Nu we Tesla hebben bekeken, herhalen we het proces voor McDonald's.

Product

McDonald's staat bekend om zijn hamburgers, friet, wraps, shakes, kindermaaltijden, desserts en koffie.

De meeste van deze producten (en combinaties daarvan) zijn fastfoodproducten en het bedrijf behoudt vandaag veel van zijn iconische maaltijden.

Hoewel het menu van McDonald's de afgelopen jaren is geëvolueerd met gezondere producten, is de ervaring van het bezoeken van een restaurant - dat ook als een product kan worden beschouwd - min of meer hetzelfde gebleven.

Hieronder meer hierover!

plaats

McDonald's-restaurants zijn bakens over de hele wereld met hun kenmerkende gouden bogen die in 1962 in het logo van het bedrijf werden opgenomen.

Elk restaurant is aangepast aan de gebruiken, culturen, voedselvoorkeuren en wetten van de regio of het land waarin het actief is.

Het bedrijf heeft ook een app uitgebracht waarmee consumenten eten kunnen bestellen via een van de vijf kanalen: balie, kiosk, bezorging, drive-in en de mobiele app zelf.

Prijs

McDonald's is een van de goedkoopste retailers in de drukke fastfoodmarkt, met zelfs de meest "gastronomische" producten relatief betaalbaar.

De prijzen van menu-items in restaurants kunnen verschillen op basis van unieke kenmerken, zoals de vraag naar producten, verkeerspatronen van klanten en de openingstijden van de winkel.

De prijsstelling wordt ook beïnvloed door diensten zoals drive-thru en de aanwezigheid van een McCafé.

Promotie

Het bedrijf gebruikt tv-reclame om zijn merk op te bouwen met campagnes die zijn ontworpen om een ​​emotionele band op te wekken en het herinneren van herinneringen te verbeteren.

McDonald's maakt ook gebruik van out-of-home (OOH) reclame in de buurt van winkels zoals bushaltes, metro's en billboards. Dit richt zich op consumenten op plaatsen waar ze eerder in de stemming zijn voor fastfood.

In-store promoties omvatten het Saver Menu (in sommige landen bekend als het Loose Change Menu) waar klanten menu-items kunnen kopen voor slechts een dollar of twee.

Fysiek bewijs

McDonald's-restaurants en hun Golden Arches zijn over de hele wereld te vinden.

Velen zijn te vinden op vreemde locaties, zoals binnen de marinebasis in Guantanamo Bay en de binnenkant van een ontmanteld vliegtuig in Taupo, Nieuw-Zeeland.

Merkkleuren worden sterk herhaald in de voedselverpakkingen en uniformen van het bedrijf, waarbij Happy Meal-speelgoed ook dient als fysiek bewijs dat kinderen en volwassenen verbindt met goede herinneringen aan eten in McDonald's-restaurants.

Mensen

McDonald's heeft een wereldberoemd trainingsprogramma dat ervoor zorgt dat medewerkers merkwaarden belichamen en naleven.

Deze werknemers, die het bedrijf "bemanningsleden" noemt, tellen ongeveer 2 miljoen en zijn verantwoordelijk voor voedselbereiding, klantenservice en het handhaven van strikte voedsel- en hygiënenormen.

McDonald's vertrouwt ook op mensen om zijn restaurants te beheren en de naamsbekendheid te vergroten, met ongeveer 93% van de 38,000 locaties over de hele wereld gerund door franchisenemers.

Proces

McDonald's is een meester in het proces en heeft talloze efficiënte procedures ontwikkeld die bepalen hoe voedsel wordt besteld, bereid, geserveerd en afgeleverd.

Deze processen worden ondersteund door een verticaal geïntegreerde toeleveringsketen en, zoals we hierboven aangaven, methodische training van medewerkers.

4P's versus 7P's van marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (3)

Aanvullende voorbeelden

  • Apple inc.:
    • Product: Apple biedt een reeks producten, waaronder iPhones, MacBooks en Apple Watches, die bekend staan ​​om hun strakke ontwerp en innovatieve functies.
    • Prijs: Apple's prijzen strategie omvat premiumprijzen voor hoogwaardige producten en incidentele kortingen op oudere modellen.
    • plaats: Apple-producten zijn verkrijgbaar in de winkels, online en via geautoriseerde wederverkopers.
    • Promotie: Apple gebruikt een combinatie van reclame, sociale media en productlanceringen om hype en anticipatie te creëren.
    • Fysiek bewijs: De winkels van Apple staan ​​bekend om hun moderne en minimalistische ontwerp, dat een unieke winkelervaring biedt.
    • Mensen: Deskundige en behulpzame Apple Store-medewerkers dragen bij aan het positieve imago van het merk.
    • Proces: Het gestroomlijnde productlanceringsproces van Apple en het efficiënte beheer van de toeleveringsketen zorgen voor tijdige productreleases.
  • Starbucks:
    • Product: Starbucks biedt een verscheidenheid aan koffiedranken, thee en snacks met de nadruk op maatwerk.
    • Prijs: Starbucks hanteert premiumprijzen voor zijn speciale drankjes, maar biedt loyaliteitsprogramma's en incidentele promoties.
    • plaats: Starbucks-winkels zijn strategisch gelegen in gebieden met veel verkeer en bieden drive-thru-, mobiele bestel- en bezorgopties.
    • Promotie: Starbucks betrekt klanten via sociale media, seizoenspromoties en beloningsprogramma's.
    • Fysiek bewijs: Starbucks-winkels hebben een consistente lay-out en design, waardoor een gezellige en uitnodigende sfeer ontstaat.
    • Mensen: Barista's spelen een belangrijke rol bij klantinteracties en productaanpassing.
    • Proces: Starbucks legt sterk de nadruk op snelheid en consistentie bij de drankbereiding.
  • Amazone:
    • Product: Amazon biedt een breed scala aan producten, van boeken tot elektronica en zelfs streamingdiensten zoals Amazon Prime Video.
    • Prijs: Amazon gebruikt dynamische prijsalgoritmen en biedt kortingen via Amazon Prime en aanbiedingen van de dag.
    • plaats: Amazon opereert voornamelijk online, met een enorm wereldwijd bereik en een netwerk van fulfilmentcentra voor snelle leveringen.
    • Promotie: Amazon gebruikt gepersonaliseerde aanbevelingen, e-mail marketing, en een eigen advertentieplatform om klanten te bereiken.
    • Fysiek bewijs: De verpakking en de unboxing-ervaring dragen bij aan de algemene indruk van Amazon.
    • Mensen: De klantenservicemedewerkers van Amazon zijn 24/7 beschikbaar om klanten te helpen.
    • Proces: De efficiënte orderverwerkings-, opslag- en bezorgsystemen van Amazon zorgen voor een snelle en betrouwbare service.
  • Coca-cola:
    • Product: Coca-Cola biedt een verscheidenheid aan dranken aan, waarbij Coca-Cola Classic het vlaggenschipproduct is.
    • Prijs: Coca-Cola hanteert concurrerende prijzen en bundelt vaak producten voor promoties.
    • plaats: Coca-Cola-producten zijn wereldwijd verkrijgbaar en worden gedistribueerd via een netwerk van bottelaars en detailhandelaren.
    • Promotie: Coca-Cola staat bekend om zijn iconische reclamecampagnes, sponsoring en partnerschappen.
    • Fysiek bewijs: Het Coca-Cola-logo en de branding zijn gemakkelijk herkenbaar op flessen en blikjes.
    • Mensen: Merkambassadeurs en marketing teams spelen een rol bij het promoten van het merkimago van Coca-Cola.
    • Proces: Coca-Cola beschikt over efficiënte productie- en distributieprocessen om de beschikbaarheid van producten te garanderen.

Key afhaalrestaurants

  • De 7 P's van marketing beschrijft het ideaal marketing mix bestaande uit de volgende elementen: product, prijs, plaats, promotie, fysiek bewijs, mensen en proces.
  • De 7 P's van marketing is een moderne bewerking van de 4 P's van marketing. De laatste is ontwikkeld in de jaren zestig, toen bedrijven productgericht waren en minder tijd besteedden aan klantenservice.
  • De 7 P's van marketing stelt bedrijven in staat om aan de behoeften en wensen van hun doelgroep te voldoen. Het model blijft vandaag relevant als marketing trends verschuiven voornamelijk online.

Belangrijkste kenmerken

  • Oorsprong van de marketingmix: Het concept van de marketing mix, aanvankelijk bestaande uit vier elementen (product, prijs, plaats en promotie), werd in 1960 geïntroduceerd door E. Jerome McCarthy. Later werden de 7 P’s van marketing ontwikkeld door nog drie elementen toe te voegen (mensen, processen en fysiek bewijs). ) van onderzoekers Mary Jo Bitner en Bernard H. Booms.
  • Evolutie in het bedrijfslandschap: De oorspronkelijke 4 P’s zijn ontstaan ​​in een tijd waarin bedrijven voornamelijk producten verkochten en een beperkt inzicht hadden in de rol van klantenservice bij branding.
  • Het 7 Ps-model: De 7 P’s van marketing omvatten zeven essentiële elementen die bedrijven gebruiken om hun marketingstrategieën te analyseren en vorm te geven. Dit zijn Product, Prijs, Plaats, Promotie, Fysiek bewijs, Mensen en Proces.
  • Product: Het product moet voldoen aan de verwachtingen van de klant en voordelen bieden die verband houden met functies als ontwerp, kwaliteit, garantie en accessoires.
  • Prijs: Het bepalen van de prijs houdt in dat u begrijpt wat de doelgroep bereid is te betalen, terwijl u rekening houdt met de bedrijfskosten en winstmarges.
  • plaats: Beslissen waar en hoe klanten het product kunnen kopen, zowel in fysieke winkels als online, is van cruciaal belang.
  • Promotie: Dit omvat verschillende marketingactiviteiten zoals adverteren, direct marketing en digitale marketing om consumenten effectief te targeten.
  • Fysiek bewijs: Dit omvat tastbaar bewijs dat een transactie heeft plaatsgevonden (bijvoorbeeld bonnen) en merkelementen waarmee klanten communiceren voordat ze een aankoop doen.
  • Mensen: De personen die direct of indirect betrokken zijn bij de verkoop van het product of de dienst moeten adequaat zijn opgeleid en de waarden van het merk weerspiegelen.
  • Proces: Het proces van het leveren van het product of de dienst moet efficiënt en klantvriendelijk zijn en bijdragen aan de merkentrouw.
  • Casestudy – Tesla: Tesla's 7 P's strategie omvat verticaal geïntegreerde productie, innovatieve elektrische voertuigen, unieke verkoopmethoden, transparante prijzen, onconventionele promotie via public relations, een uitgebreid oplaadnetwerk en goed opgeleid personeel.
  • Casestudy – McDonald's: McDonald's richt zich op zijn menu, aanpasbare restaurantontwerpen, betaalbaarheid, emotionele tv-reclame, strategische out-of-home-reclame, promoties in de winkels, iconische branding, opleiding van medewerkers en efficiënte processen.
Gerelateerde kadersOmschrijvingWanneer toepassen
Uitgebreide marketingmix (7P's)– Een uitgebreide versie van de traditionele marketingmix, inclusief de oorspronkelijke 4 P’s (Product, Prijs, Plaats, Promotie) plus drie extra elementen: Mensen, Proces en Fysiek Bewijs. De Uitgebreide marketingmix biedt een uitgebreid raamwerk voor het ontwerpen en beheren van marketingstrategieën.– Bij het ontwikkelen van marketingstrategieën of -plannen. – Het toepassen van Uitgebreide marketingmix om alle aspecten van de marketingmix uitgebreid aan te pakken, inclusief product-/dienstaanbod, prijsstrategieën, distributiekanalen, promotionele activiteiten, mensen, processen en fysiek bewijsmateriaal, waardoor afstemming op de organisatiedoelstellingen en de behoeften van de klant wordt gewaarborgd.
Servicemarketingmix (7P's)– Een marketingraamwerk dat is afgestemd op dienstverlenende bedrijven, waarin de oorspronkelijke 4 P’s (Product, Prijs, Plaats, Promotie) zijn opgenomen met drie extra elementen: Mensen, Processen en Fysiek Bewijs. De Servicemarketingmix erkent de unieke kenmerken van diensten en benadrukt klantinteracties en servicekwaliteit.– Bij marketingdiensten of immateriële aanbiedingen. – Gebruik maken van de Servicemarketingmix om servicespecifieke overwegingen, zoals klantervaringen, serviceleveringsprocessen en serviceomgeving, effectief aan te pakken, waardoor de servicekwaliteit en klanttevredenheid worden verbeterd.
Digitale marketingmix (7P's)– Een marketingraamwerk aangepast aan het digitale tijdperk, dat de oorspronkelijke 4 P’s (Product, Prijs, Plaats, Promotie) omvat, samen met drie aanvullende elementen: Mensen, Proces en Fysiek Bewijs. De Digitale marketingmix legt de nadruk op online kanalen, klantbetrokkenheid en digitale ervaringen.– Bij het uitvoeren van digitale marketingstrategieën of campagnes. – Het integreren van de Digitale marketingmix om digitale platforms te benutten, online ervaringen te optimaliseren en effectief met digitale consumenten in contact te komen, waardoor het bereik, de betrokkenheid en de conversie op de digitale markt worden gemaximaliseerd.
Geïntegreerde marketingcommunicatie (IMC)– Een strategische benadering van marketing die verschillende promotionele elementen coördineert en integreert, zoals reclame, public relations, direct marketing en digitale marketing, om een ​​consistente en samenhangende merkboodschap aan de doelgroepen over te brengen. Geïntegreerde marketingcommunicatie heeft tot doel synergie te creëren en de impact van marketinginspanningen over meerdere kanalen te maximaliseren.– Bij het coördineren van marketingcommunicatieactiviteiten of campagnes. – Implementeren Geïntegreerde marketingcommunicatie strategieën om berichten op elkaar af te stemmen, promotionele activiteiten te synchroniseren en naadloze klantervaringen effectief te creëren via meerdere contactpunten, waardoor de zichtbaarheid en resonantie van het merk worden verbeterd.
Customer Relationship Management (CRM)– Een bedrijfsstrategie en technologieoplossing voor het beheren van interacties en relaties met klanten gedurende de hele levenscyclus van de klant, van acquisitie en retentie tot loyaliteit en belangenbehartiging. Customer Relationship Management Met systemen kunnen organisaties klantgegevens vastleggen, analyseren en gebruiken om interacties te personaliseren en de klantbetrokkenheid te vergroten.– Bij het beheren van klantrelaties of het verbeteren van klantervaringen. – Implementeren Customer Relationship Management systemen en strategieën om klantgegevens te centraliseren, klantinteracties te volgen en gepersonaliseerde ervaringen effectief te leveren via contactpunten, waardoor de loyaliteit en retentie van klanten wordt bevorderd.
Brand equity-model– Een raamwerk voor het beoordelen en meten van de waarde en kracht van een merk op basis van consumentenpercepties, associaties en loyaliteit. De Brand equity-model bestaat doorgaans uit dimensies zoals merkbekendheid, merkassociaties, waargenomen kwaliteit en merkloyaliteit.– Bij het evalueren van merkprestaties of het beheren van merkmiddelen. – Het toepassen van Brand equity-model om de merkgezondheid te meten, gebieden voor verbetering te identificeren en strategieën te ontwikkelen om de merkwaarde effectief te versterken, waardoor het merkconcurrentievermogen en de klantvoorkeur worden verbeterd.
Klantwaardepropositie (CVP)– Een verklaring die de unieke voordelen en waarde verwoordt die een product of dienst biedt aan de doelgroep, waardoor het zich onderscheidt van concurrenten en tegemoetkomt aan de behoeften en voorkeuren van de klant. Klantwaardeproposities het communiceren van de waardepropositie en de reden voor het kiezen van een bepaald aanbod.– Bij het positioneren van producten of diensten in de markt. – Aansprekend maken Klantwaardeproposities om gedifferentieerde voordelen te communiceren, pijnpunten van klanten aan te pakken en aanbiedingen effectief af te stemmen op de behoeften van klanten, waardoor de waargenomen waarde wordt vergroot en aankoopbeslissingen worden gestimuleerd.
Marketingtrechter (AIDA-model)– Een conceptueel raamwerk dat de fasen van het klanttraject illustreert, van bewustzijn tot aankoop, doorgaans weergegeven als een trechtervormig model met vier fasen: aandacht, interesse, verlangen en actie (AIDA). De Marketingtrechter helpt marketeers het klantacquisitieproces te begrijpen en te optimaliseren.– Bij het ontwerpen van marketingcampagnes of het analyseren van klantgedrag. – Gebruik maken van de Marketingtrechter om klantcontactpunten in kaart te brengen, conversieknelpunten te identificeren en marketingstrategieën effectief op elke fase van het klanttraject af te stemmen, waardoor de conversiepercentages en verkoopprestaties worden geoptimaliseerd.
Productlevenscyclusbeheer (PLM)– Een strategische benadering voor het beheren van de gehele levenscyclus van een product, vanaf het begin, via de ontwikkeling en lancering, tot de uiteindelijke achteruitgang of stopzetting. Product Lifecycle Management omvat het coördineren van cross-functionele activiteiten en beslissingen om de productwaarde en winstgevendheid te maximaliseren.– Bij het beheren van productportfolio's of het introduceren van nieuwe producten. – Implementeren Product Lifecycle Management processen en hulpmiddelen om de productontwikkeling te begeleiden, de productprestaties te volgen en weloverwogen beslissingen te nemen over productinvesteringen en levenscyclusfasen, waardoor de winstgevendheid van het product en de marktrelevantie worden gemaximaliseerd.
Marketingmixmodellering (MMM)– Een statistische analysetechniek die wordt gebruikt om de toewijzing van marketingmiddelen over verschillende marketingkanalen en -activiteiten te evalueren en optimaliseren. Modellering van de marketingmix helpt marketeers de impact van marketinginvesteringen op de verkoop en winstgevendheid te begrijpen en de marketinguitgaven te optimaliseren voor een maximaal rendement op de investering (ROI).– Bij het toewijzen van marketingbudgetten of het beoordelen van de marketingeffectiviteit. – In dienst nemen Modellering van de marketingmix technieken om de bijdrage van verschillende marketingelementen te analyseren, verkoopresultaten te voorspellen en marketinginvesteringen via verschillende kanalen effectief te optimaliseren, waardoor de ROI en de efficiëntie van de toewijzing van middelen worden gemaximaliseerd.

Wat zijn 7 P's van marketing?

De 7 P's van marketing zijn:

  • Product
  • Prijs
  • plaats
  • Promotie
  • Fysiek bewijs
  • Mensen
  • Proces

Wat zijn de 4P's en 7P's van de marketingmix?

Terwijl de 4 P's van marketing (ook wel marketingmix) omvatten:

  • Product
  • Prijs
  • Promotie
  • plaats

De 7 P's van marketing voegen drie essentiële elementen toe aan de marketingmix, namelijk:

  • Fysiek bewijs
  • Mensen
  • Proces

Woordenlijst visuele marketing

Marketing op Basis van Accounts

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (4)

AdOps

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (5)

AARRR-trechter

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (6)

Affiniteitsmarketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (7)

hinderlaagmarketing

Affiliate Marketing

Bullseye-framework

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (10)

Brand Building

Merk verdunning

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (12)

Merk Essence Wiel

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (13)

Merkwaarde

Merk positionering

Zakelijke verhalen vertellen

Content Marketing

Customer Lifetime Value

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (18)

Customer Segmentation

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (19)

Ontwikkelaarsmarketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (20)

Digitale marketingkanalen

Veldmarketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (22)

Trechtermarketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (23)

Go-to-market-strategie

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (24)

Greenwashing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (25)

Basismarketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (26)

Groeimarketing

Guerrilla Marketing

Honger marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (29)

Geïntegreerde communicatie

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (30)

Inbound Marketing

Geïntegreerde marketing

Marketingmix

Marketing bijziendheid

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (34)

Marketing persona's

Meme-marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (36)

microtargeting

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (37)

Marketing via meerdere kanalen

Multi-level marketing

Net Promotor Score

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (40)

neuromarketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (41)

Newsjacking

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (42)

Niche Marketing

Push versus pull-marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (44)

Realtime marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (45)

Relatie marketing

Omgekeerde marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (47)

Remarketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (48)

Sensorische marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (49)

Dienstenmarketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (50)

Duurzame marketing

Mond-tot-mondreclame

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (52)

360 Marketing

Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (53)

Lees verder:

  • Brand Building
  • Customer Segmentation
  • Marktsegmentatie
  • Merkwaarde
  • Naambekendheid

Lees ook:

  • Soorten bedrijfsmodellen die u moet kennen
  • Bedrijfsstrategie: definitie, voorbeelden en casestudy's
  • Marketingstrategie: definitie, typen en voorbeelden
  • Platform-bedrijfsmodellen in een notendop
  • Netwerkeffecten in een notendop
  • Brutomarge in een notendop

Verwant

Meer bronnen

  • Wat is vliegwielmarketing? Vliegwielmarketing in een notendop
  • Wat is veldmarketing? Veldmarketing in een notendop
  • Wat is accountgebaseerde marketing? Accountgebaseerd...
  • Wat is hongermarketing? Hongermarketing in een notendop
  • Wat is mememarketing? Mememarketing in een notendop
  • Wat is sociale marketing? Sociale marketing in een notendop
  • Wat is dienstenmarketing? Dienstenmarketing in een notendop
  • Wat is ervaringsmarketing? Ervaringsgericht…
Wat zijn de 7 P's van marketing? De 7 P's van marketing in een notendop - FourWeekMBA (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6165

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.